suha gradnja

Gips kartonske ploče

Gips je vrsta minerala koji se javlja u sedimentnim stijenama, u bogatim slojevima kamenja koji se protežu do 70 m dubine. Nastao je taloženjem pri isparavanju vode u plitkim morskim uvalama. Prirodni je materijal i ima vrlo široku primjenu.

U drevnom Egiptu, Egipćani su gips koristili za gradnju piramida. Udovoljavao je njihovim zahtjevima – sastoji se od temeljnih prirodnih elemenata i nakon oblikovanja zadržava oblik. Piramide su još uvijek vidljive i nakon više od 5.000 godina što govori o trajnosti gipsa kao građevinskog materijala. U srednjem vijeku i renesansi od gipsa su se izrađivale dekoracije i umjetničke kreacije. Od tada se kontinuirano proširuju područja primjene. Obzirom na sposobnost prilagodbe i mogućnosti prerade u različite vrijedne materijale, industrija nastavlja s inovacijama. Najčešće se koristi kalcinirani gips, odnosno poluhidrat koji pomiješan s vodom služi kao vezivo u građevinarstvu, koristi se za proizvodnju gipsanih ploča i elemenata itd.

Gips je postao građevinski standard u brzoj, jednostavnoj i kvalitetnoj gradnji unutar objekata. U današnje vrijeme gips se kao materijal najčešće koristi u obliku ploča obostrano presvučenih specijalnim kartonom koji im daje čvrstoću, što omogućava montiranje na nosive konstrukcije. To su, naravno, gips kartonske ploče.

Gips kartonske ploče

U suvremenim uvjetima gradnje gips kartonske ploče su postale neizostavan građevinski materijal. Omogućavaju kreativno oblikovanje prostora. Koriste se za izradu pregradnih zidova, spuštenih stropova, za oblaganje potkrovlja, izradu podnih sistema te je gotovo nemoguće zamisliti suvremenu gradnju bez upotrebe ovih ploča. Gips kartonskim pločama je jednostavno manipulirati što utječe na brzinu izvođenja radova. Na tržištu postoje gips kartonske ploče različitih karakteristika.

Ovisno o namjeni i zahtjevima prostora u koje se ploče ugrađuju mogu se koristiti obične ploče, vlagootporne, vatrootporne, protupožarne, savitljive i druge. Upotrebom savitljivih ploča jednostavno se izrađuju različiti oblici. Gips kartonske ploče su na dodir tople i time pružaju osjećaj topline i udobnosti.